Er Rav ægte?
For dælen ja, rav er den ægte vare!
Rav er blevet kaldt Nordens Guld, men det er ikke noget metal. Det mærker du, så snart du har det i hånden.
Farverne kan variere fra helt lysegul, ja nærmest mælkehvidt til over i de mørke, brune nuancer. De forskellige kulører skyldes, at rav er ældgammelt hærdet harpiks fra de store skove, der en gang i tidernes morgen fyldte godt op på vores jord.
For at harpiksen bliver til rav, skal den ligge millioner af år i havet, så det er en proces, der har taget meget lang tid. Noget af det ældste rav, der er fundet i Danmark, er fra træer, der voksede for 170 millioner år siden. Træerne er for længst forsvundet, og tilbage er harpiksen, der under de rette betingelser som ilt og tryk er blevet til rav.
Rav er et let materiale, selv en ret stor klump vejer ikke ret meget, og trods den ringe vægt føles det lidt magisk at stå med en klump i hånden.
Jævnligt bliver ravklumper vasket fri af havbunden og skyllet op på de danske strande. Så hvis du efter en storm ser mennesker på vestkysten gå med hovedet bøjet nedad, samtidig med at de roder i havets opskyl på stranden, kan du være sikker på, at de leder efter rav. Det fineste rav er det, man selv finder, og du kan da også være heldig at finde et stykke med et lille insekt eller andet, der levede eller voksede for de mange millioner år siden.
Helt enkelt er det dog ikke at gå på rav-jagt, og så melder spørgsmålet sig: Er det en ravklump eller bare en gul sten, jeg står med i hånden? Spørgsmålet kan relativt nemt besvares. Hvis du gnider rav, udvikler det varme og udvikler statisk elektrisk.
Til slut vil vi hurtigt takke Perlen Odense for støtten de her bidraget til dette du lige læste. Der kan du blandt andet bestille: Enamel. Dette gælder dette du lige læste - tak for dette.